השבוע שוב נזכרתי בכוחה של קהילה.
בעוד הרכב שלנו התאשפז לזמן בלתי ידוע במוסך, לא נותר לי אלא לרתום עגלה לסוס או לפנות לחבריי ומכרי בבקשת עזרה. כתבתי פוסט בפייסבוק ושאלתי למי יש רכב פנוי שיעזור לי לקיים את יום העבודה כמתוכנן (כמובן שגם הבטחתי ארגז ירקות בתור בונוס). תוך זמן קצר פנו אלי מספר רב של אנשים, שפשוט שמחו לעזור. לא יכולתי להשאר אדיש לתמיכה הרבה שקיבלתי, וחשבתי לעצמי שבעצם תמיכה קהילתית, לא משאירה אף אחד לבד. מה זה קהילה בכלל, ועל איזו קהילה אני מדבר?
קהילה תומכת חקלאות
בחרתי לגדל ולשווק ירקות, נקיים מריסוסים, הדברה ושאר מזיקים, בשיטה הנקראת C.S.A –
Community Support Agriculture (האמריקאים קוראים לזה "קאזה"), או בעברית (קצת פחות מצלצלת) קהילה תומכת חקלאות או חקלאות בשיתוף הקהילה – חב"ק. השיטה שהתחילה ביפן, פועלת בעולם כמה עשרות שנים והתרחבה גם לארה"ב ולאירופה. היא נולדה מתוך צורך של תושבי הערים להבטיח לעצמם אספקה קבועה וטרייה של מזון, ממקור אמין ובמחיר זול יחסית.
עקרונות השיטה באופן כללי
• חקלאות ישירה – מהמגדל ללקוח ללא פערי תיווך.
• טריות – קטיף הירקות בבוקרו של יום האריזה והמשלוח. זמן מינימאלי מהקטיף למטבח.
• אמון והכרות עם האדם שמגדל לך את הירקות.
קשר ארוך טווח
מדובר על צורת התקשרות ייחודית בין החקלאי ללקוח, המבוססת על הכרות, אמון הדדי ועל קשר ארוך טווח.
בארה"ב מקובל שקונים מנוי לעונה, משלמים בתחילת העונה, ומבטיחים ארגז ירקות מלא כל טוב בכל שבוע. (כבר הייתה שנה שהחוות נפגעו קשות ממזג האוויר, שלא לומר סערות – המנויים לא קיבלו ירקות, והחקלאי ניזוק, אבל לא "איבד את התחתונים", הודות לתמיכה של הקהילה, שבעצם רכשה סוג של מניה).
התחייבות הדדית
יתרונות לחקלאי: הבטחת הכנסה וצמצום סיכונים, מה שמאפשר לתכנן את סוגי וכמויות הגידולים השונים לפי צורך, ובכך לצמצם פחת והפסדים.
יתרונות למנוי: ראשית, הלקוח (הוא המנוי) בוחר את הארגז המתאים לו ולמשפחתו – גודל הארגז ותדירות קבלתו. החקלאי מצידו מתחייב לספק בכל שבוע ארגז ירקות טרי (הנקטף באותו בוקר), אורגני (נקי מריסוסים, חומרים כימיים ואבק דרכים), מגוון ומיוחד (כל ארגז יכיל עד 15 סוגים שונים של ירקות עונתיים, ירקות עלים, עשבי תיבול וגם ירקות מיוחדים, שאי אפשר להשיג בסופר, ובעתיד גם פירות).
קשר ישיר
בארץ קיימות כיום מעל 15 חוות העובדות לפי עקרון חב"ק, מהן קטנות וגדולות – כאשר המיוחד להן הוא, שכל חווה התפתחה בצורה קצת שונה, ולקהילת המנויים שלה יש מידה מסוימת של יכולת לעצב ולשנות אותה, לפי הצרכים שלה.
אתם בטח תוהים איך זה קורה. הנה כמה דרכים שבהן מתבטא הקשר האישי, אצלי בשדה לפחות…
הקשבה
• בכל שבוע אני שולח מייל עם רשימת הירקות השבועית. לכל מנוי יש את האפשרות לשנות עד 2 פריטים בארגז. אני מאמין גדול בצרכנות נבונה, שמשתקפת בלקנות מה שאוהבים לאכול, ובכמות שכל אחד ואחת יכולים להתמודד איתה, כלומר שלא יישכח במקרר וירקיב או ייזרק לפח (כלומר לקומפוסט).
• עם הזמן אני מבין באופן כללי את אופי המנויים. האם למשל אתם פתוחים לירקות חדשים ומסקרנים (דייקון, טאטסוי, באק צ'וי ועוד שלל ירקות, שאלו שמם. מבטיח שאלו לא קללות בשום שפה), האם אתם מחפשים אתגרים במטבח ונהנים משימוש בירקות מוכרים, אבל כאלה שבדרך כלל לא תקנו (כגון תרד, מנגולד, שומר), ואיזה ירק הוא הירק המועדף עליכם.
אני עורך רשימות, עוקב וקשוב לכם כמיטב יכולתי, וכך גם מתכנן את המשך הגידול.
שיתוף פעולה
• קהילת המנויים מוזמנת לבוא ולעבוד איתי בשדה, בעיקר ביום הקטיף והאריזה, חמש שעות של עבודה באוויר הפתוח ובנוף המקסים, ובתמורה – לקבל ארגז ירקות טרי.
אפשרות זו נוצרה מתוך הרצון שלי להנגיש את ארגז הירקות לכמה שיותר אנשים, גם אם יש להם קשיים כלכליים, כמו גם לאפשר לאנשים את החיבור לטבע, ואת הקשר עם המקום ואיתי, האדמה והחקלאי שמגדל עבורכם הירקות.
• בימי עבודה אינטנסיביים, כמו ימי שתילות, אני מזמין להפנינג משמח של שתילות. ביום כזה אתם עוזרים לי לשתול כמות של אלפי שתילים ועדים לאחד הרגעים המרגשים – שתילת צמח צעיר ועדין שיהפוך להיות אחד מהירקות בארגזים שלכם. התה והכיבוד – באחריותי.
קיום פעילויות ומפגשים בשדה – סיורי ליקוט, סדנאות, מפגש והכרות עם השדה.
לקראת חג השבועות 2014, הזמנתי את ילדי הגן של אליה והוריהם למפגש בשדה. במפגש קראנו סיפור (זרע של צנונית / חנה הורן), הילדים קיבלו סלסלה צבעונית ויצאו לקטיף. את המפגש סיימנו בכיבוד קל ושמחה גדולה. אני שמחתי על האפשרות לתת לילדים (ולהורים) לראות איפה הירקות גדלים, לקטוף בעצמם ולאכול מפרי עבודתם, ועל האפשרות לתת פן חשוב שמתקשר לחג השבועות, שהוא חג חקלאי בראש ובראשונה. הילדים היו מאושרים מאוד, ושמחו להתרוצץ בחופשיות בשדה הפתוח ולגלות את הירקות השונים בערוגות השונות.
הקהילה שלי היא קהילת המנויים שלי, ומכאן שאתם תמיד מוזמנים להיות בקשר, לשאול שאלות, לבוא לבקר(בתיאום מראש), ליזום ולהציע שיתופי פעולה, וגם להציע הצעות לשיפור.
על מנת לקבל עדכונים במייל, מוזמנים להרשם בחלונית ההרשמה משמאל (יש לרשום את המייל שלכם).
פוסט מקסים.
אתה מבטא ערכים יקרים מפז, שראוי שיהיו חלק מחיינו בכל צלחת אוכל שעולה על השולחן.
בהצלחה רבה!
תודה רבה טליה! כמה כיף לקבל תגובה שכזו!
איזה יופי, בהצלחה!
פשוט פרויקט מקסים ומרגש! תודה לירקות ותודה לכם
חבל שאי אפשר להעביר דרך המסך את הטעעעעעעעעעעעם .המדהים:)…נהנו מהירקות כל השבוע.
טוב נו, יומיים עד שהתחסלו, לא נהיה קטנונים:)
תמונות משגעות וקולאגים קסומים….
בהצלחה
תודה! בפעם הבאה מוזמנת לצלם ולשתף את כולנו 🙂
נהניתי מהתוצרת שך האדמה הנפלאה שבה אתה מגדל.
נהניתי מאשתך עופרי הנפלאה
עכשיו, אני רק צריכה להגיע ולהריח את ריח האדמה.