לפני כמה שנים מצאתי את עצמי על אי קטן ומקסים ביוון, עם זוג חברים ותינוק. במקום בו היינו היה מטבח מאובזר, ולנו נשאר לעשות קניות, ולבשל. אוכל פשוט, לא מתחכם עם חומרי גלם משובחים וכמובן, שמן זית מלוא הבקבוק. יום לפני שהיינו צריכים לדחוס את מיטלטלנו חזרה למזוודה ואת עצמנו למטוס, הצצתי במקרר, בתקווה שאקבל "השראת שאריות". כלומר, אהפוך את כל מה שנשאר למנה אכילה, ואם אפשר גם משובחת. כך שאריות של פסטה, גבינת פטה וביצים הפכו להיות מאפה א-לה קוגל יווני, וגם ניסיתי להנדס משאריות הפירות, איזשהו קינוח כלבבי.
פירות בשלים פותחים בפניי תמיד שלל רעיונות. הבסיס היה ברור: אצלֵה אותם במחבת. ואז נשארה רק שאלה קטנה לפתור – מה ואיך. קרמבל פירות כמובן! עמד בפני אתגר לא קטן: קראמבל ללא חמאה? מבט מהיר לעבר השיש והתשובה היתה ברורה. שמן זית! שמן לא חסר לנו במטבח הקטן. במקום בחמאה – צליתי את הפירות במחבת עם מעט סוכר ומים שהפכו לקרמל עדין. את ערימת הפירורים הכנתי מקמח, סוכר וכמובן, שמן זית.
הניסוי הוגדר כהצלחה. שמן הזית הוסיף טעם עדין, אולי אפילו קצת ניגודי, לטעם העז של הפירות הצלויים. ובסופו של יום, אני מעדיפה אותו על הטעם הכבד והקרמי שהחמאה נותנת.
אגב, במקרה של קינוחים, מומלץ להשתמש בשמן זית בעל טעם עדין, כך שטעמו לא ישתלט על המעדן.
כל היופי בקינוח הזה הוא שאפשר להשתמש במה שיש. ועוד יותר טוב, לתת לפירות בשלים חיים חדשים שנייה לפני שאתם מזבילים אותם ובוכים על הבזבוז. תפוח, שזיף, משמש, נקטרינה ואפילו ענבים ובננות – כולם יעשו לכם שמח בצלחת וטוב על הלב. הכל עניין של עונה.
הקרמבל היווני שלי
2 תפוחים, קלופים, נקיים מהליבה וחתוכים לשמיניות
אגס, קלוף, נקי מהליבה וחתוך לשמיניות
בננה, קלופה וחתוכה לפרוסות עבות
קליפת לימון מגוררת + מיץ מחצי לימון
כף סוכר
כ-3 כפות מים
לקראמבל (פירורים)
1.5 כוסות קמח
1/2 כוס שמן זית
3-4 כפות סוכר
קינמון
ההכנה
מחממים תנור ל -200 מעלות.
מחממים היטב מחבת רחבה. מוסיפים את הסוכר והמים ומחכים בסבלנות. ברגע שהסוכר נמס ומתחיל לשנות את צבעו, מוסיפים בזהירות את הפירות החתוכים. נותנים לפירות להצרב ולקבל צבע יפה ואחרי כדקה, מערבבים בזהירות. מבשלים כ-5-7 דקות (מידי פעם מנערים קלות את המחבת), מחלישים את הלהבה וסוגרים עם מכסה לכמה דקות. אם יש במחבת מספיק נוזלים, אין צורך לסגור אותה. מצננים.
מכינים את הקראמבל: מערבבים בקערה קמח וסוכר ומוסיפים את השמן בהזלפה איטית תוך כדי ערבוב. במידה והפירורים דקים מידי לטעמכם, הוסיפו עוד מעט שמן, או מעט מים, עד למרקם הרצוי.
מרכיבים את הקראמבל: מניחים את הפירות בתבנית חסינת חום ועליהם את הפירורים. אופים כ-10 דקות עד שהפירורים זהובים. אוכלים חם, פושר או קר.
רוצים עוד מתכון עם תפוחים ושמן זית? בואו לכאן
צילומים: לימור ויסברג כספי